Mitä on auringonkukka­pelletti?

Paljonko auringonkukkapelletti sisältää energiaa? Millainen käytettävyys sillä on?

Koko

Pellettien pituus on 10-30mm ja halkaisija 6-8mm.

Tuhkan määrä

Auringonkukkapelletistä syntyy poltossa 2-4% tuhkaa. Puupelletistä sitä syntyy 0,5-1%. Polttokattilan nuohous ja tuhkanpoisto täytyy tehdä useammin. Myös lämmityskattilan koko on tärkeä. Koska tuhkaa tulee runsaasti esim. öljykattilaan asennetussa pellettipolttimessa tuote ei toimi. Pellettipolttimessa on oltava myös järjestelmä karstan poistoon. Liikkuvalla arinalla varustettu järjestelmä toimii parhaiten. Tuhka on valkean harmaata ja hiukan karkeampaa kuin puupelletin tuhka.

Auringonkukan poltosta syntyvä tuhka sopii käytettäväksi erittäin hyvin lannoitteena, sillä sen tuhka sisältää kaikkia keskeisimpiä kasvien ravinteita.

Kosteus

Auringonkukkapelletin kosteusprosentti vaihtelee toimittajasta ja olosuhteista riippuen 5-10% välillä, joka on jopa pienempi kuin A1 luokan puupelletissä. Tämä parantaa vastaavasti auringonkukkapelletin palamista pienentämällä savukaasuvirtaa, mikä taas kasvattaa polttokattilan hyötysuhdetta. Polttoaineen varastoinnissa tulee kiinnittää huomiota suojaukseen, jotta polttoaine ei pääse kastumaan.

Pellettijärjestelmän säätäminen

Pellettilämmittäjän on syytä ottaa huomioon, että auringonkukkapelletin energiamäärä on jopa puupellettiä suurempi sen öljypitoisuuden vuoksi. Siksi polttimen nuohous- ja puhdistusasetuksia kannattaa säätää suuremmalle, 10-15 min -> 3-5 min, ja ruuvin syöttöä 10-25% pienemmälle. Lue kuinka Wanhan koulun pellettijärjestelmä säädettiin.

Pellettijärjestelmien suuren kirjon vuoksi löydät parhaat asetukset kokeilemalla. Koska auringonkukkapelletti ei ole yhtä puhdas polttoaine kuin puupelletti ja on hiukan öljypitoinen, se savuttaa hieman. Useissa järjestelmissä polttoaine toimii ilman erityisiä säätämisiä.

Tilaa testipaketti ja kokeile!

Hyvitämme testipaketin hinnan kun tilaat lisää.

Tsekkaa usein kysytyt kysymykset»

Kysy tarvittaessa teknistä tukea: energiakauppa@wanhakoulu.fi

info

Tilaa meiltä testipakkaus niin pääset kokeilemaan!