Auringonkukkapelletin käyttöönotto lämmityksessä saattaa tuntua aluksi hankalalta. Wanha koulu on lämmennyt puupelletillä vuodesta 2009 saakka. Testasimme auringonkukkapellettiä polttoaineena marras-joulukuussa 2022 koulun pellettilaitteistolla.
Laitteisto:
- Biocomfort 60KW Pellettipoltin (eteenpäin polttava)
- Paineilmapuhdistus 6bar / 10kg
- 200 KW puu/pellettikattila isolla tuhkatilalla
- Kulutus A1 pelletti 18-20 tonnia / vuosi
Aluksi ajoimme pellettiä normaaleilla automaattiasetuksilla. Syötimme vain ruuvin tuoton koneelle. Lopputulos oli, että laitteisto sai selvästi liikaa polttoainetta ja liekki oli todella voimakas. Samalla palopää ei ehtinyt puhdistua samaan tahtiin kuin ainetta tulee. Aluksi laitoimme siiloon pari sataa kiloa tavaraa ja todettuamme että polttoaine toimii, laitoimme siiloon 6 tonnia auringonkukkapellettiä.
Siiloutumisongelmia ei ole ilmennyt ja polttoaine tulee ruuvista läpi normaalisti. Tuotetta palaa noin 100-150 kiloa päivässä.
Vinkkejä auringonkukkapelletin käyttöönottoon:
1. Polttoaineen määrän säätö
Auringonkukkapelletissä on enemmän energiaa kuin puupelletissä öljypitoisuutensa vuoksi ja se palaa hiukan hitaammin kuin puupelletti. Huomasimme myös että minimitehoilla (10kw) poltettaessa kattilan lämpö nousi useasti yli taukorajan (90 astetta) ja tulee turhia sammutuksia ja sytytyksiä. Näin ollen muutimme syötön asetuksia siten, että syötimme arvoksi 5-15% korkeamman arvon kuin ruuvista todellisuudessa tuli.
Esimerkki: Ruuvista tulee 3000g pellettiä / 6min – laitan arvoksi 3300g, jolloin kone syöttää 10% vähemmän pellettiä. Samalla huomasimme, että liekki oli enemmän puupellettimäisen keltainen.
2. Sytytysannoksen säätö
Koska ruuvin tuottoa pienennetään, myös sytytysannosta tulee tarvittaessa säätää 5-15% isommaksi jotta tuote syttyy eikä tule sytytyshäiriöitä, koska on liian vähän polttoainetta sytytykseen.
3. Laitteen oman nuohouksen säätö
Koska tuhkaa tulee runsaasti, myös laitteen omaa puhdistusnuohousta tulee säätää. Neljä kertaa enemmän tuhkaa – > Neljä kertaa useammin nuohous, eli laitteiston omat nuohous- ja puhdistusasetukset muutettiin siten, että kun alunperin laitteiston oma nuohousväli oli 10 minuuttia, muutimme sen 2-3 minuuttiin 100% teholla. Paineilmapuhdistus 10 kg välein, niin että poltetaan ensin 180s täydellä teholla jotta polttoaine palaa loppuun. Poltin ei osoittanut missään vaiheessa lämpenemisen merkkejä tai kuumentunut ylikuumaksi ja arinakaan ei koepoltossa kärsinyt.
Johtopäätökset: toimii hyvin, mutta vaatii enemmän tuhkanpoistoa
Auringonkukkapelletti on kelpo polttoaine joka toimii isossa kattilassa, jossa on riittävä tuhkatila. 544m2 talo ja käyttövesi lämpiää hyvin. Tuhkanpoistosta on huolehdittava ja manuaalinen työ lisääntyy.
Alunperin A1-luokan puupelletillä tuhkanpoisto ja kattilan nuohous tehtiin 2 viikon välein. Auringonkukkapellettiä käytettäessä Biocomfort-puupellettipolttimen palopää täytyy puhdistaa päivittäin jos ei ole paineilmapuhdistusta. Tuhkan poisto täytyy tehdä 4 – 5 päivän välein, nuohous viikon välein.
Siirrymme monipolttoainepolttimeen manuaalisen työn vähentämiseksi
Vaikka poltin toimii hyvin, haluamme vähentää työmäärää – vaihdamme siis polttimen uuteen, liikkuva-arinaiseen Uni-Max 50kw monipolttoainepolttimeen, joka puhdistaa palopään automaattisesti. Tehdään tästä sitten erillinen juttu.
Puupellettiin tottunut pellettilämmittäjä saattaa jopa hiukan aluksi säikähtää, kun kurkkaa kattilaan. Tuhkaa tulee noin 4 kertaa enemmän kuin puupellettiä poltettaessa ja se on eri väristä kuin puupelletistä syntyvä mustanharmaa tuhka. Tuhkan väri on valkea/harmaa ja tätä ei pidä säikähtää, se on ominaisuus eikä vika. Tuhka on karkeaa, joka johtunee raaka-aineessa olevasta kalkista tai muista epäpuhtauksista. Klinkkeriä eli arkisemmin ”kakkua” tulee arinaan myös 2-3 kertaa enemmän kuin puupellettiä poltettaessa. Tästä syystä itsepuhdistava, liikkuva arina vähentää työmäärää kun ei joka päivä tarvitse olla palopäätä puhdistamassa. Tavallinen, eteenpäin polttava palopää on puhdistettava päivittäin. Paineilmalla asia on ratkaistavissa myös tavallisessa pellettipolttimessa. Maljapoltin saattaa olla ongelmallinen verrattuna eteenpäin polttavaan polttimeen tuhkan karkeuden vuoksi, suosittelemme kokeilemaan ensin pienellä erällä.
Valkea tuhka kertyy enimmäksen kattilan pohjalle ja irtoaa kattilan seinistä helposti. Kattila ei pala tukkoon kun sen nuohoaa riittävän usein. Palokanavien turbulenssielimet tulee puhdistaa nuohouksen yhteydessä myös.
Piipun vedosta huolehtiminen on tärkeää
Piipun hyvästä vedosta on huolehdittava ja kattilan on oltava tiivis. Piipun vetoa voi tarvittaessa parantaa esimerkiksi huippuimurilla. Koepaikassa on 14 metriä korkea piippu, joten vetoa on. Kokeilla voi myös turbulenssielimien vähentämistä tai poistamista kokonaan, mutta tämä puolestaan laskee hyötysuhdetta.
Auringonkukkapelletti savuttaa hiukan, varsinkin käynnistyksen yhteydessä. Polttoaineen määrää säätämällä savutuskin väheni kun polttoaine paloi kunnolla yli 65 asteen lämpötilassa.
Jo muutaman päivän käyttökokemuksen jälkeen olemme huomanneet, että kulutus on pienempää kuin puupelletillä. Meillä on pihalla pressujen alla varattuna rekkakuormallinen auringonkukkapellettiä, joka riittää reilusti lämmittämään koulua tämän talven yli, ja pidempäänkin. Siirrymme nyt kokonaan käyttämään auringonkukkapellettiä sen edullisuuden sekä toimitusvarmuuden vuoksi.
Haluatko kokeilla, miten auringonkukkapelletti toimii sinun laitteistossasi?
Tilaa testipakkaus – hyvitämme sen hinnan myöhemmin varsinaisen pellettitilauksen yhteydessä!
Kaikki auringonkukkapellettituotteemme löydät täältä»